og modüler hücre bağlantıları
Modüler Hücreler ; 1 - 36kV arası orta gerilim dağıtım sistemlerinde kullanılmak amacı ile beton ya da saç köşklere göre  dizayn edilen modüler hücreler, Enerji devamlılığını sağlamak adına ihtiyaç duyulacak tüm gereksinimleri karşılayacak şekilde fabrikalarda hazır olarak üretilir. OG modüler hücre sistemleri, işletme ihtiyacına göre, OG giriş hücreleri, OG ölçü hücreleri ve OG çıkış hücreleri gibi üç hücreden oluşmaktadır. Modüler yapı ve tip çeşitliliklerinden dolayı sonradan doğabilecek ihtiyaçlara göre hücre ilavesi ya da hücre iptalinin mümkün olması, aynı boyutlarda farklı işlevler gören hücreler ile değişitirilebilmeleri, aralarındaki güç bağlantılarının baralar üzerinden yapılması ve ana baralardaki esneklik sayesinde deprem, toprak kayması, zemin oturması vb. durumlardaki sistem sürekliliğini olumsuz etkileyebilecek durumlardan etkilenmemesi gibi özelliklere sahip olan OG modüler hücreler, piyasada..
Bunlarda İlginizi Çekebilir : OG Kablo Başlığı Nasıl Yapılır ? ( Video )
                                                   OG Modüler Hücre Bağlantıları



Modüler Hücre
Modüler Hücreler


dolap tipi, köşk tipi, kompakt tip, metal muhafazlı tip olarak yaygınlaşmıştır. Modüler hücrelerden söz edildiğinde, piyasada onlarca marka ve firma bulmak mümkündür. Biz bu yazıda konuyu metal muhafazalı modüler hücreler üzerinden anlatacağız..

Metal muhafazlı modüler hücreler ( dolap tip ), 12kV ile 36kV 'a kadar endüstriyel işletmelerin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. 



Giriş - Ölçü - Çıkış Modüler Hücreler

Hücre boyutları, kullanılan SF6 gazı ve polimerik izolasyon malzemeleri sayesinde küçülmüş, ana bara bağlantılarının esnek olması sebebi ile de oluşabilecek deprem, zemin oturması ve toprak kayması gibi olaylar, modüler hücreler arasındaki bağlantılara zarar veremeyecek ve sistemi kesintiye götüremeyecektir. Böylelikle işletme sürekliliği sağlanmıştır. Ayrıca ana bara bağlantılarının üst kısımda yapılması sayesinde hücrelerden birinin değiştirilmek ya da sökülmek istenmesi durumunda diğer hücrelerinde sökülmesi gerekmeyecektir. Modüler hücreler üzerinde bulunan aparat, etiket ve elemanları daha açıklayıcı olması için bir resim üzerinde inceleyelim ; 
Modüler hücre aparatları
Modüler Hücreler üzerindeki Etiket, aparat ve elemanlar
Üstteki resimde numaralara göre etiket, aparat ve elemanlar ;

  1. Etiket
  2. Yay kuruldu göstergesi
  3. Gaz basıncı göstergesi
  4. Yük ayırıcı pozisyonu
  5. Topraklayıcı pozisyonu
  6. Kapasitif gerilim göstergesi
  7. Arıza akım göstergesi
  8. Sigorta durum göstergesi
  9. Topraklama barası
  10. Kablo bölümü ve kapak 
  11. Vakum kesici pozisyonu
  12. Kapasitif gerilim göstergesi
  13. Topraklayıcı pozisyonu
  14. Ayırıcı pozisyonu
  15. Kesici açma - kapatma butonları
  16. Koruma rölesi
  17. Yay kuruldu göstergesi
  18. Yük ayırıcı, Kapatma - açma mandalları
  

OG Modüler Hücrelerin Görevi :

OG modüler hücreler, orta gerilim kontrol edilmesinde ve operatör güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynar. Trafo odaları ve kumanda ünitelerindeki karmaşıklık ve tehlikelerden tamamen arındırılan modüler hücre sistemleri, enerjiyi dış ortamlardan yalıtarak kullanımını daha kolay ve güvenli bir hale getirir. Orta gerilim ve Yüksek gerilim enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında kullanılan cihaz ve sistemlerin yalıtımlarını sağlamak için tercih edilen gaz malzemeleri güvenli bir çalışma ortamı sağlar.
giriş hücresi, ölçüm hücresi, çıkış hücresi
Yan yana getirilmiş Giriş - Ölçü ve Çıkış Modüler Hücreleri
Modüler hücre sisteminde, bir şalt sahası için gerekli tüm fonksiyonel birimler yan yana rahatlıkla getirilebilir.



HÜCRE BÖLÜMLERİ

Metal muhafazalı modüler hücreler, birbirinden metal gövde ile ayrılmış 5 ana parçadan oluşurlar. ;

  1. Bara bölümü
  2. Anahtarlama bölümü
  3. İşletme mekanizması bölümü
  4. Kablo bağlantı bölümü
  5. AG ( Alçak gerilim ) Pano bölümü
1- Bara Bölümü : Metal muhafazalı modüler hücrelerde, yan yana tesis işleminde, hücrelerin aralarındaki bara bağlantıları uygun kesitlerde 3 adet elektrolitik bakır ile yapılır. Bu bölüme erişim, üzerlerinde tehlike uyarısı bulunan sac kapaklar kaldırılarak sağlanabilir.  Hücrelerin üst kısmında, hücre anma değerine uygun kesitlerde, ayırıcı ya da yük ayırıcısına bağlantı yapılabilecek şekilde ayarlanmıştır. Hücrelerin kurulum işlemleri sonlandırıldığında tek bir bara bölümü oluşmakta ve  her iki uçtan baraların son kısımları yan saclar ile kapatılmaktadır. Metal muhafazalı modüler hücrelerin bara sistemlerinde, kaburgalı mesnet izalatörleri ve kenarları kavisli bakır lamalar kullanılmaktadır.
Elektrolitik bakır baralar
Bara Bölümü
Anahtarlama Bölümü : Anahtarlama bölümünde, anahtarlama elemanı olarak hücrenin tipine göre devre kesici ya da topraklama ayırıcı bulunur. Kesici odasında SF6 gazlı kesici, ayırıcı, sigorta, vakum kesici, vakum kontaktör, ayırma baraları ve gerilim trafoları araba üzerine monte edilir. Yük ayırıcısı ve sigorta bileşeninde, orta gerilim ( OG ) sigortalar ve pim iletim mekanizması bulunur. Burada yük ayırıcısı ya da ayırıcı çelik gövde içerisinde, bara ve kablo bölümünden ayrı tutulur.
Modüler hücre anahtarlama bölümü ve anahtarlama elemanları
Anahtarlama Elemanları ve Anahtarlama Bölümü
İşletme Mekanizması Bölümü : Modüler hücrelerde, işletme mekanizması bölümünde kesici, ayırıcı, yük ayırıcı ve topraklama ayırıcılarının tahrik mekanizması elemanları bulunur. Bu bölümdeki elemanlara, ön kapak sökülerek ulaşılabilir ve diğer mekanizmalara yardımcı kontak vb ilavesi yapılabilir.
işletme mekanizması bölümü
İşletme Mekanizma Bölümü
Kablo Bağlantı Bölümü : OG ( Orta Gerilim ) kabloların giriş bölümüdür. Hücrenin alt -arka kısmında bulunur. Şebeke kabloları, topraklama ayırıcısının alt kısmında bulunan topraklama ayırıcısının altındaki bağlantı terminaline bağlanır. 300 mm²  kesitine kadar ki kablolar için bağlantı imkanı vardır. Bu bölüme erişebilmek için topraklama ayırıcısının kapatılması gerekmektedir. Bu yolla maksimum güvenlik sağlanması amaçlanmıştır. Modüler hücrelerde kablo bağlantı bölümünde, hücre özelliklerine göre, Toroid Tipi Akım Trafoları , kapasitif gerilim bölücüleri, Parafudr'lar , kesici, Gerilim Trafoları, sigortalar, topraklama ayırıcısı bulunabilir.
kablo bölümü
Kablo Bölümü


Alçak Gerilim Pano Bölümü : Bu bölüm, OG ( Orta gerilim ) bölümünden metal bölümler ile ayırılmış ve içerisinde alçak gerilim cihazları, kumanda elemanları, koruma elemanları, klemensler, ölçü elemanlarını barındırmaktadır. Bara ve kablolar enerji altındayen AG ( Alçak gerilim ) bölümünde işlem yapılabilir.
AG pano bölümü
Alçak Gerilim Pano Bölümü
Modüler Hücrelerin Kullanım Alanları : Modüler hücreler kullanım alanları, Orta gerilim ve alçak gerilim merkezlerinin OG bölümlerinde, Orta gerilim tüketim ya da dağıtım merkezlerinde 36kV 'a kullanılabilir. 
Modüler Hücrelerin Kilitleme Fonksiyonları : Modüler hücrelerde operatör ya da sistem güvenliğini sağlamak için tüm önlemlerin eksiksiz olarak alınması hedeflenmiştir. 
  • Ayırıcılar kapalıysa, toprak ayırıcılar kapatılamaz.
  • Toprak ayırıcılar kapalı ise, ayırıcı kapatılamaz.
  • Toprak ayırıcıları sadece yük ayırıcıları açık olduğunda kapatılabilir.
  • Yük ayırıcıları, hücre kapıları kapalı olduğunda ve toprak ayırıcıları açık ise kapatılabilir.
  • Kesici hücrelerde, kesici ve ayırcılar arasında kilitleme fonksiyonu bulunur.
  • Hücre kapısı sadece toprak ayırıcısı kapalı ise açılabilir.
Kilitleme Türleri ve Kullanım Bölgeleri :
  • Elektromekanik Kilitler :
  1. Hücrelerin aralarında, örnegin ; Ayırıcılı giriş hücresi ile kesicili çıkış hücresi arasında kullanılır. Burada amaç, ayırıcının açmasını kesicinin durumuna bağlamaktır. Yani kesici açmadan  ayırıcının açmamasını sağlamaktır.
  • Mekanik Kilitler : 
  1. Yük ayırıcıları ile topraklama ayırıcıları arasında
  2. Ayırıcılar ile topraklama ayırıcıları arasında
  3. Kesiciler ile ayırıcılar arasında
  4. Topraklama ayırıcıları ile kapaklar arasında kullanılırlar.
  • Elektrikli Kilitler : 
Motor devreleri için başlatma ve durdurma, sınır anahtarları ve hücreler arasındaki hareket sonu şalterleri ile sağlanır.  Kesicili hücre ve ayırıcılı hücre arasında bileşkeyi kurmak yani kesici açmadan, ayırıcının açmaması için kullanılır.



ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " OG Modüler Hücreler | Bağlantı Şemaları, Yapıları, Çeşitleri ve Daha Fazlası "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.