gerilim trafosu
Gerilim Transformatörleri ; Bağlı oldukları devreler için, primer sargılarına düşen yüksek gerilim değerlerini manyetik bir kuplaj ile düşürerek sekonder sargılarına ileten ve sekonder sargılarına bağlı alıcıları yüksek gerilim değerlerinden izole ederek koruyan ve besleyen cihazlara gerilim transformatörleri ( Gerilim Trafosu ) denir. Gerilim trafoları, Sayaçlar, voltmetreler ve wattmetre vb. ile birlikte kullanılabilir..

Gerilim Transformatörlerinin Yapısı :
gerilim transformatörleri
Gerilim Transformatörü Yapısı

Gerilim transformatörlerinin yapısını anlatan sağdaki şemada görüleceği üzere, gerilim trafolarının primer devreleri, akım transformatörlerinin tersine çok sarım ve ince telden oluşmaktadır. Sekonder sargılar da nominal yüklerde kaybın çok az olmasını sağlayacak ölçülerdeki teller ile sarılmıştır. 
Bir gerilim transformatörü şu parçalardan meydana gelir ;
  • Primer ve Sekonder Sargı
  • Manyetik nüve
  • izalatör
  • Yağ Kabı
Gerilim transformatörleri, faz-faz ( İki faz arası ) ve faz toprak arası yapılırlar. İzalatör ve yağ kabı, yüksek gerilim transformatörlerinide bulunur ve faz - faz arası gerilim transformatörlerinde çift izalatör bulunur.
Gerilim Transformatörlerinin Kullanım Amacı ;
  1. Elektrik sayaçları, voltmetreler, wattmetreler gibi ölçü aletlerini yüksek gerilim değerlerinden korumak.
  2. Yüksek değerde gerilimleri ölçebilme kolaylığı sağlamak.
Gerilim Transformatörlerinin Özellikleri ;
  1. Sekonder çıkışları, açık devre gibi çalışır.
  2. Primer devrelerine düşen yüksek gerilimi, dönüştürme oranına göre dönüştürür ve sekonder devresine gönderir.
  3. Bazı ölçü aletleri ile kullanımında polaritesi önemlidir.
Faz - Faz Gerilim Transformatörleri ( V TİPİ ); Adından da anlaşılacağı gibi iki faz arasına bağlanan tipteki gerilim transformatörleridir. Bu tipteki gerilim trafolarında iki faz arasında kalacaklarından dolayı çift izalatör bulunmaktadır. Ve kullanım yerleri genel olarak dengeli yük çeken OG devreleridir. Çünki 3 adet faz - toprak arası gerilim transformatörü kullanmak yerine iki adet faz -faz arası trafosu kullanmak daha pratik ve uygundur. 
V tipi gerilim trafosu
Faz-faz arası gerilim Trafosu (V tipi)
Gerilim trafolarının seçiminde şunlara dikkat edilmelidir ;
  • Nominal gerilim
  • Dönüştürme oranı
  • Gücü
  • Tipi
  • Aşırı Gerilim Katsayısı
Faz Toprak Arası Gerilim Transformatörleri ; Bu trafolar tek izalatörlü gerilim trafolarıdır. Bağlantılarında, primer sargının polarite olmayan ucu direkt olarak toprağa bağlanmalı ve Primer sargının polarite ucu şebeke üzerinde faz iletkenine bağlanmalıdır. Bakınız aşağıdaki devre şemasında Akım Trafosu ve gerilim trafosunun bağlantıları görülmektedir.





üç fazlı akım ve gerilim trafolu sayaç bağlantı şeması
Akım ve gerilim trafolu sayaç bağlantısı


ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Gerilim Trafoları | Bağlantı Şeması ve Tüm Detaylar "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.