kompanzasyon panosu
Merkezi Kompanzasyon ; Bobinler, trafolar, elektrik motorları gibi cihazların mıknatıslanma akımlarından dolayı şebekeye yükledikleri reaktif enerji, işe yaramadığı halde cihazdan enerji santraline kadar olan iletim-dağıtım hatlarına ve üretim tesislerine yükleme yapar. Bu durum devre elemanlarının ve hatların yararlı güç aktarma kapasitelerini olumsuz yönde etkiler. Bu durumu düzenlemek için endüktif yüklerin bulunduğu devrelere kondansatörler bağlanarak enerjinin tüm devreyi etkilemesinin önüne geçilebilir. Endüktif yüklerin yakınına uygun değerlerde kondansatörler

bağlanarak kurulan bu sisteme Sabit Reaktif Güç Kompanzasyonu denir. 

Dikkat : Okumakta olduğunuz yayın, serinin 3. parçasıdır. Aynı yazı dizisinin 1. ve 2. bölümleri için;
Yazının Birinci Bölümü için BURAYA tıklayınız.
Yazının İkinci Bölümü için BURAYA  tıklayınız.

İlginizi Çekebilir  ; Kompanzasyon Panosu Bağlantı Şeması

                                  Reaktif Güç Kontrol Rölesi Bağlantı Şeması

Merkezi Otomatik Kompanzasyon Sistemi ; Bu kompanzasyon sistemi genel olarak, uygun şekil ve güçlerde düzenlenmiş kondansatör bataryaları, reaktif gücü algılayan ve gerekli güçteki kondansatörleri devreye alan ya da devreden çıkaran Reaktif Güç Kontrol Rölesi , ve bu kondansatörleri kumanda eden kontaktörlerden oluşmaktadır.
merkezi kompanzasyon
Orta seviye büyüklükteki bir tesisin alıcıları  için kurulmuş merkezi kompanzasyon panosu
Kompanzasyon Sistemlerinde Rezonans ; Motorların tek başlarına kompanzesinde ya da merkezi kompanzasyon sistemlerinde, bazı durumlarda rezonans durumu oluşabilir ve tesiste tehlikeli aşırı akımlar görülebilir. Bu aşırı akımlardan kaynaklı sigortalar atabilir, koruma röleleri devreyi kesebilir. Tesiste oluşan rezonans olayının sebebi, motora paralel bağlı olan kondansatör devresinin, bazı şebeke harmoniklerinde kapasitif etki göstermeleri ve bu kapasitif etkinin şebekeyi besleyen trafonun endüktif reaktansı ile bir rezonans oluşturmasıdır. 50 hz lik şebekeler için bu durum bir tehlike arz etmez. Çünkü ; şebekedeki yük daimi olarak endüktif yüktür. Kondansatör grupları, güç katsayılarını 0,95 ya da çok özel durumlarda 1 yapabilecek durumdadır. 

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kompanzasyon Hesabi Nasil Yapilir | Ornekli Anlatim | Tum Detaylar 3 "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.