gerilim koruma rölesi bağlantısı
Gerilim Koruma Rölesi ; Elektriksel sistemleri faz sıralaması hatasına, şebeke gerilimindeki aşırı düşüş ve artışlara karşı korumak amacıyla tasarlanmış devre elemanlarına Gerilim koruma rölesi denir. Mikro işlemci kontrollü bu rölelerin alt ve üst gerilim sınırları ayarlanabilirdir. 3 fazlı ve 1 fazlı devrelerde, aşırı ya da düşük gerilimden kaynaklanan olumsuzlukları önlemek amacıyla kullanılırlar. Kompanzasyon sistemlerinde kondansatör gruplarını, elektronik kartları, kumanda devrelerini, klima sistemlerini, kompresör sistemlerini vb. devreleri gerilim koruma rölesi ile koruma altına almak mümkündür. Gerilim koruma röleleri kullanıldıkları devre ve kullanım amaçlarına göre isimlendirilirler. Aşırı yüksek ve Aşırı düşük gerilim ayar aralığına göre, faz sırası kontrolüne ve çekme ya da açmada gecikme kontrolüne göre kullanım amacı çeşitlerine ayrılan Gerilim koruma rölelerinin fonksiyonları şöyledir ;
  • Faz Eksikliği Koruması ; 3 fazlı sistemlerde, fazlardan herhangi birinin gelmemesi durumunda, sistemin aşırı ısınması ve yanmasını önlemek için çıkış rölesi belli bir gecikme süresi ardından bırakır. 3 fazın normale dönmesi ile koruma rölesi gecikmesiz olarak çeker.
  • Faz Sıralaması Koruması ; 3 fazlı sistemde, R - S - T fazlarının sırlamasında bir değişme söz konusu olduğunda röle devreyi keser ve koruma altına alır. Durum düzeltildiğinde sistem eski çalışmasına devam edebilir.
  • Ayarlanabilir Gerilim Koruması ; Şebeke gerilimi, ayarlanan sınırların altında ya da üstünde belirlenen süreden fazla kalırsa röle devreye girer. Ayarlanan süreden daha kısa bir zamanda durum değişirse röle durumunu korur. Sistemin ufak çaplı gerilim düşüş-artışlarından etkilenmemesi için histerezis eğrisi kullanılır.
    gerilim koruma rölesi bağlantısı
    Gerilim Koruma Rölesi Bağlantı Şeması
Çalışma Prensibi ; Gerilim koruma röleleri, üzerlerindeki sınır ayar vidası yardımı ile  kontrol edilmek istenen gerilim bölgesi ayarlanır. Ani gerilim dalgalanmalarında oluşabilecek hatalı açmalar, 1-10sn zaman gecikmesi ile önlenir. Gerilim değeri 1,5 Un'nin üzerine çıktığında ise gecikme devre dışı bırakılarak rölenin ani açma yapması sağlanır. ( Un = Besleme Gerilimi).  Gecikmeli yahut ani açmalar sonunda faz gerilimleri ayarlanan çalışma bölgesine döndüğünde, gerilim koruma rölesi kendini resetler ve kontaklar kapanarak istenilen çalışma durumuna döner.
gerilim koruma rölesi bağlantı şeması
Gerilim Koruma Rölesi Bağlantı Şeması 


İlginizi Çekebilir : Motor Koruma Rölesi Bağlantı Şeması

ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Gerilim Koruma Rölesi - Bağlantı Şeması - Yapısı - Çalışma Prensibi "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.