Kompanzasyon Nedir | Kompanzasyon Nasil Yapilir

By Unknown - 25.11.2015 Henüz Yorum Yapılmamış

kompanzasyon nasil yapilir
Kompanzasyon Nedir ; Elektrikte, gerilim ve akım arasındaki faz farkını en ideal olabilecek açı değerine getirmek ve sistemi olumsuz etkileyebilecek reaktif yüklerin sıfıra indirgenmesi amacıyla kurulan sisteme kompanzasyon denir.
Pratikte, elektrik sistemimizde, floresan, elektrik motoru, bobin ve mıknatıslanma etkisi ile elektrik enerjisini dönüştürmeye yarayan cihazların, bu mıknatıslanma etkisi ile faz akımını geri kaydırması (endüktif güç ) sebebi ile şebekemiz üzerinde oluşturdukları endüktif - reaktif gücü dengelemek ve faz akımını olması gereken konuma döndürmek amacı ile kurulan sisteme kompanzasyon denir.



İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Reaktif Güç Kontrol Rölesi | Bağlantı Şeması ve Herşey

                                           Kompanzasyon Panosu Bağlantı Şeması Detaylı Çizim




Kompanzasyon sistemi kurulmamış bir sistemde , işe yaramayan, iletim - dağıtım hatlarını meşgul eden ve yer kaplayan bir reaktif yük bulunmaktadır.

Reaktif Güç ; Şebekeye geri iade edilen enerjiye reaktif güç denilir. Başka bir ifade ile endüktif yüklü devrelerde manyetik devrenin uyartımı için çekilen ve sonraki cyclede geriye iade edilen güce Reaktif güç denir. Q harfi ile sembolize edilir. Bu reaktif güç, endüktif yük üzerinde harcanmaz ve depolandıktan sonra kaynağa geri gönderilirek kaynak ve endüktif yük arasında sürekliliği olan bir reaktif güç alışverişi yaratır. Bu durum sistemlerde iletkenlerin üzerinden geçen akımın artmasına neden olur.

Endüktif Yük Çeken Bazı Cihaz Ve Ekipmanlar ;
  • Asenkron motorlar 
  • Floresan lamba balastları 
  • Deşarj lamba balastları 
  • Endüksiyon ile ısıtmalı fırınlar 
  • Mikrodalga fırınlar 
  • Ark ocakları 
Kompanzasyon Neden Yapılmalıdır ; Elektrik enerjisinin taşınmasında, santralden en küçük alıcıya kadar iletim hattında en az kayıp ile çalışılması gerekmektedir. Yukarıda kompanzasyon tanımında söylendiği üzere, alıcımız floresan ya da motor vb. ise bu alıcı türleri manyetik alanlarının temini için şebekeden endüktif -reaktif güç çekerler.Bu endüktif - reaktif güç, iletim hatlarında, trafolarda, tablo ve şalterlerde lüzumsuz kayıplar oluşturmaktadır. Bu kayıplar mümkün olabildiği seviyede en aza indirildiğinde trafolar daha fazla motoru besleyebilecek, yüksek gerilim şebekelerinin açma-kapatma şalterleri ( disjonktör ) daha küçük değerlerde seçilebilecek ve iletim hatlarında kullanılan iletkenler daha dar kesitlere sahip olarak maliyeti düşürecektir. 
Kompanzasyon Yapılmazsa Ne Olur ;
Reaktif güçler Kompanze edilmezler ise ;
Şebeke üzerinde güç kayıplarına sebebiyet verir. 

Gerilim düşüşlerinin, taşınan gücü sınırladığı dağıtım hatlarında, enerji taşıma kapasitesinin düşmesine sebep olur. 

Üretim ve dağıtım sisteminin kapasitesini düşürür. 

Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına, kompanzasyon panosu kurmak ile mesul eboneler, enerji piyasası düzenleme kurumu kararı ile belirtilmiş sınırlar içerisinde kompanze edilmiş elektrik tüketmek zorundadırlar. Aksi durumda bu aboneler ceza ödemek zorunda kalacaklardır.

İstenmeyen İhlaller ( Arıza Durumu ) ; Tesislerde oluşabilecek sistemsel arızalar sonucunda gerçekleşen ihlallerde, yılda bir kez olması durumunda herhangi bir cezai yaptırım uygulanmaz. Fakat bu durumun birden fazla tekrarı söz konusu olduğunda, daha önce dikkate alınmayan reaktif güç bedeli , oluştuğu dönemdeki birim fiyat üzerinden hesaplanarak ilk çıkacak faturaya yansıtılır.




ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Kompanzasyon Nedir | Kompanzasyon Nasil Yapilir "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.