Elektrik Akımı ve Ampermetre ile Elektrik Akımının Ölçülmesi

ampere meter
Elektrik Akımı ; İletken bir cismin kesitinden birim zamanda geçen serbest elektron miktarı elektrik akımı nı verir.
Elektrik akım şiddeti birimi Amper dir. Ve A harfi ile sembolize edilir. İletken cismin kesiti üzerinden bir saniyelik zamanda bir coulomb luk yük geçmesi bir Amper'e eşittir.
Ohm kanununa uygun maddelerde geçen akım , bu maddelerin direnci ile ters , gerilimi ile doğru orantılıdır. 
Ampermetre ; Elektrik akımının birimi Amperdir ve A ile gösterilir. Daha küçük akım değerleri miliamper ve ya mikroamper dir.
Bu değerleri ölçebilmek amacıyla yapılmış cihazlara ampermetre denir. Dijital ampermetrelerin dışında analog olarak üretilmiş iki tür ampermetre vardır.
Bunlar ; Gösterge açısından, Soldan sıfırlı ve Merkez sıfırlı ampermetrelerdir. Soldan sıfırlı ampermetreler sadece çıkış değerini ölçebildiği için yükmetre olarak da bilinir.
Ampermetrelerin iç dirençleri çok küçük olduğundan üzerlerinden akım geçirilebilir ve devreye seri bağlanırlar. Voltmetreler gibi paralel bağlantı durumunda devrede kısa devre söz konusu olacaktır.

Ampermetrenin devreye bağlantısı ;
Ampermetre ile elektrik akımı ölçülmesi

Şemada görüldüğü üzere devreye seri bağlanan ampermetreler , devrede enerji mevcut ve komitatörü doğru kademelerdeyken ekrandan direkt olarak akım şiddeti okunur.

Not ; Voltmetre ile gerilim ölçümü ve bağlantı şemasına BURADAN ulaşabilirsiniz.


ÜCRETSİZ EMAİL TAKİBİ İLE SİTEMİZDE YAYINLANAN YENİ DEVRE ŞEMALARI, CİHAZ BAĞLANTILARI VE DÖKÜMANLAR EMAİL ADRESİNİZE GELSİN. (TAKİBİ BAŞLATMAK İÇİN GELEN İLK MAİLİ ONAYLAMAYI UNUTMAYIN.)

Henüz Yorum Yapılmamış " Ampermetre Nedir | Ampermetre Baglanti Semasi | Elektrik Akımı | Ampermetre ile Akım Ölçme "

Yorumlarınız Bizim İçin Önemli
• Konunun Gelişmesi ve Sizden Sonrakilere Faydası Olması İçin Yorum Yapmaya Çekinmeyin.
• Yorum yapmak için bir google hesabınız yok ise, yorum satırının altındaki yorumlama biçiminden Adı/URL seçeneğini seçerek sadece adınızı yazarak yorum yapabilirsiniz.
• Ya da Anonim seçeneğini seçerek Adsız olarak yorum yapabilirsiniz.
•İstek, öneri, şikayet ya da sorularınıza en kısa sürede cevap verilecektir.